Home / Bokrecension / Hungerspelen, Triologin – Suzanne Collins

Hungerspelen, Triologin – Suzanne Collins

Hungerspelen är en historia om kärlek och hat, familjen är allt invånarna i Panems 12, varav vi särskilt får följa händelserna från Distriskt 12.

Hungerspelen utspelar sig varje år, främst för att huvudstadens befolkning ska ha någonting att roa sig med och hur huvudstaden påpekar att deras sätt att visa för befolkningen i alla distrikt vilka som bestämmer allt.

”Det är så huvudstaden påminner oss i distrikten hur utlämnande vi år åt dem: genom att tar våra barn och ungdomar från oss och tvinga dem att döda varandra medan vi ser på” – Hungerspelen sid. 20, Collins

Spelet direktsänds, på varenda tv som kan finnas i befolkningens hem, alla storbildsskärmar i distrikten vilket gör att alla följer spelen oavsett de vill eller inte.

Kattniss Everdeen, hoppade in som frivillig då hennes lillasyster Primrose blev vald till att deltaga i årets hungerspel tillsammans med Peeta Mallark. Hungerspelen innebär en daglig kamp mellan liv och död, innan de ankommer till arenan vet ingen vart, i vilken typ av miljö spelen kommer utspelas i, den varierar från iskall vinter, regnskog, barrskog till en hettande öken från år till år vilket innebär att man inte kan skaffa sig några fördelar inför just detta hungerspel, du går in i arenan beredd att döda, vetskapen om att du kan dö närsomhelst men en kommer ut levande.

Fatta eld och revolt är fortsättningen på hungerspelen, börja alltid med första boken i en trilogi/serie, även om du har sett filmen så ger boken dig en mycket större helhet och är mycket mer detaljerad.

Samhället i Panem är korrupt, i Collins dystopi har ”Big brother” tillsammans med den makt de bestämmande i ett samhälle. Övervakningen framkommer särskilt i del 2 och 3, hur hela din värld inte bara ses och hörs av andra utan även kan påverka din framtid, din livssituation och få din värld att rasa, du reser dig och detta pågår om och om igen, år efter år Till dess att . . . Läs boken och få veta hela den omtumlande historien om Katniss, Hungerspelen, Peeta, vem är den där kusinen? Det och mycket mer i Trilogin om hungerspelen.

Det som jag verkligen reagerade på var att Suzanne Collins har verkligen givit ”cliffhangern” ett nytt uttryckt, vid kapitlets slut måste du läsa vidare för att få veta svaret på just detta kapitels motgång eller medgång samtidigt smyger hon in en ny händelse som gör att även nästa kapitel slutar likadant.

Jag har nu läst alla tre, jag gillar Collins sätt att skriva, hon har ett sätt att få fram känslan av att befinna sig i hungerspelen tillsammans med Katniss vid sidan av Peeta. Det fanns ett och annat stav/tryckfel samt extra mellanslag lite för ofta för att jag inte skulle reagera på men det hindrade mig inte att sluta läsa.

Efter många om och ännu flera men började jag ta tag i del 2, fatta eld under sista veckan av Tre på tre- utmaningen. Jag har ingen aning om varför det tog sådan tid för när jag väl började gick det inte att släppa boken, kanske var det för att jag hade den i fel format för just denna tidpunkt.
En inbunden bok på 951 sidor är ingenting du bär med dig i väskan bara sådär utan ska den läsas blir det hemmavid och pga detta blev det ingen läsning förrän jag köpte boken i e-format. (Tänkte låna men biblioteket hade uppnått maxgräns för utlåning av e-böcker för november månad)

About Johanna

Check Also

Recension: Tystnadens torn av Mina och Magnus Dennert

Titel: Tystnadens tornFörfattare: Mina och Magnus DennertFörlag: PiratförlagetUtgivningsdatum: 2020-06-02 Jag tog upp boken och läste …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *