Home / Bokrecension / Timglaset – Gena Showalter

Timglaset – Gena Showalter

”Trots att slutet är nära

De brukar säga att historien skrivs av de som överlever men jag vet att det inte alltid stämmer. Mitt namn är Tenley Lockwood, och jag kommer mycket snart att vara död. Det här är min berättelse – men mitt slut är bara början.”

Tenley är inspärrad på sinnessjukhuset Prynne, i trehundrasjuttioåtta dagar har hon varit inlåst. Även om hon inte kan se solen går upp eller ner har hon skapat en kalender av sitt eget blod på väggen så hon vet hur länge hon varit inlåst. Hennes föräldrar har satt henne där, meningen är att föreståndaren Vans ska få henne att besluta sig.

Ten, lever i första livet som bara är den första världen, även kallad skördevärlden. Nu har hon två val som hon ännu inte är beredd att ta, ska hon välja Myriad som skryter med sin självständighet, lycksalighet och njutning? Eller vill hon hellre till Troika som är kända för sin struktur, konstanta studier och absolut likformighet?
Vad Ten begär är tid, Tid varken Myriad eller Troika vill ge. Hennes tveksamhet får oanade konsekvenser men även starka vänskapsband.

Vad tycker jag? 

Jag har växlats mellan en förfärligt obehaglig verklighet. Där föräldrar tvingar sina barn att välja som dem, genom tortyr får de ofta sina viljor igenom. Till en värld, där antingen allt är ljust eller mörkt. Även fast detta är en påhittad historia har den på vissa sidor varit tung, misshandeln och tortyren på Prynne. Blandat med de som gör allt för att hjälpa Ten, både genom att övertala henne till att välja som deras respektive ledare gett dem i uppdrag.

På vissa ställen får jag lite Twighligthintar, men jag tänker inte säga vad. När ni läst boken så förstår ni.
Det finns kärlek, vänskap, fiender, tvivel, osäkerhet och obeslutsamhet. En ung vuxens tvivel i förstalivet och en osäkerhet över framtiden.
Jag gillade denna, som sagt på vissa ställen lite tung att läsa men också väldigt spännande. Upptäckt att jag bitit ner min tumnagel väldigt långt… Alla chanser att läsa en bit har jag tagit, jag ser fram emot att fortsätta följa Ten genom nästkommande två böcker, Engelska titlar: Lifeblood och Everlife.

Antal sidor: 444

Förlag: Harper Collins Nordic, 2017 recensionsexemplar.

About Johanna

Check Also

Recension: Sommarserien av Jenny Han

Klicka här för att läsa mer om den urmysiga sommarserien av Jenny Han.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *