Home / Författarintervju / Författarintervju med K H Timm

Författarintervju med K H Timm

Intervju med K H Timm, författaren av Alla älskade Helena och Samvetets Moraliska krav.

Jag tänkte att vi skulle bekanta oss lite med författaren.

Recensionen av Alla älskade Helena, utgiven 2015  hittar du här

Hans senaste bok och uppföljare Samvetets moraliska krav hittar du recension på här.

 

Berätta lite om dig själv; Vart bor du? Vad jobbar du med när du inte skriver? Vad har du för intressen utöver skrivandet?

Just nu bor och trivs jag i Växjö och det har jag gjort sedan 10 år tillbaka. Vid sidan om mitt författarskap jobbar jag som lärare i praktisk-estetiska ämnen, trä, bild och formgivning. Jag trivs superbra med det. Socialt tilltalande och där varje dag är olik den andra med stor möjlighet att påverka.

Vad fick dig att börja skriva? Och hur kommer det sig att du valde just pusseldeckare?

Egentligen har jag älskat att skriva ända sen jag var liten.  Vi fick bra möjligheter att utveckla vårt skrivande i skolan, både vad gäller språket men även stor frihet att använda fantasin. Tyckte det var toppen när tillfälle gavs för fri skrivning. Startskottet för mitt författarskap kom för några år sedan då jag läst många bra deckare, (andra genrer också) och fick ett “sug” att börja skriva själv. Drog mig till minnes korta TV-avsnitt författade av Roald Dahl med mordgåtor där varje avsnitt hade en oväntad twist på slutet. Fascinerande! Det inspirerade mig även om det låg nästan trettio år tillbaka i tiden. Kanske hade jag ingen ambition att skriva en hel roman från första början men det berömda “suget” fanns där och plötsligt insåg jag att dokumentet på min dator bestod av drygt hundra sidor och hur roligt jag tyckte det var.

Att jag valt just pusseldeckare beror nog på att det får läsaren att bli en aktiv läsare. Att fundera över hur upplösningen blir och efterhand matas med fler och fler intressanta “pusselbitar” som i vissa fall passar, men också kan vara avsiktliga villospår. Det är lite som att rita en skattkarta för att kunna se på när någon letar efter skatten.

Kommer vi få följa kommissarie Hultman, poliserna Sofia Hård och Mattias Fridlund i fler böcker?

Det kommer absolut fler böcker med Pierre och C:o. En så (enligt Pierre själv) charmant, rakryggad och första klassens utredare med fulländade sociala talanger behöver helt enkelt mer litterärt utrymme.

Vilken är din favoritförfattare?

Jag har flera och de är svåra att rangordna men sedan tonåren har jag fascinerats av Stephen King. Han använder ett enkelt men ändå fulländat språk som fångar läsaren (mig i alla fall) med perfekt avvägda detaljer. Man fastnar liksom.

Harlan Coben. Intelligent, spännande böcker med små doser torr humor.

Jussi Adler-Olsen. Riktigt bra deckare!

Donna Tartt. Läste hennes roman “Steglitsan” för ett par år sedan. En fantastisk bok fullständigt fångade mig med en underbar historia och ett mycket intellektuellt välvårdat språk.

Albert Engström. Enligt mig en av sveriges största författare och konstnärer. Intelligent och underhållande.

 Vad har du för tips till någon som vill börja skriva?

Först och främst att få ner tankar på papper. Stora som små och känna efter vad man själv verkligen vill skriva utan inre förväntningar om vad andra möjligen gillar. Att skriva är en rättighet.

Vart läser du helst? Vad äter och dricker du till?

Min favoritläsplats är utan konkurrens sängen. Finns det en skön filt till hands är det ett plus. Min katt brukar också tycka att jag ska läsa i sängen för då får hon hjälpa till (lägger sig över sidorna och stjäl all uppmärksamhet). Tilltugg kan variera men mestadels räcker en god snus:)

About Johanna

Check Also

Författarintervju: Mattias Edvardsson

Klicka in och lär känna författaren Mattias Edvardsson, aktuell med nya spänningsromanen Goda grannar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *