Home / Författarintervju / Författarintervju: Sofia Ymén

Författarintervju: Sofia Ymén

Under förra veckan läste jag Hemma där hjärtat väntar av Sofia Ymén, recension kommer imorgon men passa på att läsa här nedanför och lär känna författaren bakom boken.

Fotograf: Madeleine Weljerud
  1. Berätta lite om dig själv.

Jag är en författare och läsare med förkärlek för feelgood, romance och mysiga pusseldeckare. Privat bor jag med man, barn och hund nära havet på västkusten i ett vitt hus med en trädgård där vi gör vårt bästa för att anlägga en köksträdgård.

  • Om du endast hade 3 ord för att beskriva dig själv, vilka ord skulle detta vara?

Idérik, Omtänksam och ganska Modig.

  • Vad gör du när du inte skriver böcker?

När jag inte själv skriver böcker hjälper jag andra författare att skriva sina som lektör, skrivcoach och kursledare. Jag är också utbildad journalist och skriver artiklar, föreläser och håller kurser i skrivande. När jag är ledig läser jag, försöker odla gröna fingrar, motionerar med författarhunden och är också en ivrigt påhejande fotbolls- och bandymamma.

  • Vilken är din favoritbok?

Jag tycker förstås om många böcker, men de två böcker jag läst flest gånger och som hängt med mig längst är ”Midvinter” av Rosamunde Pilcher och ”Systrarna i Clare” av Nora Roberts. Det är karaktärerna, relationerna och miljön som får mig att återvända igen och igen just till dem. 

  • Djuren spelar en viktig roll i dina böcker, berätta lite om det.

Jag är uppvuxen med djur så allt från hundar till hästar har alltid varit en del i vardagen. Just i böckerna tar jag hjälp av djuren för att fördjupa mina karaktärer och använder dem som ett medel för att utveckla relationer mellan mina karaktärer. Och så är de helt enkelt ett trevligt inslag i miljön i en bok tycker jag.

  • I augusti kommer din nya bok ”Ett oväntat arv” som är första delen i Kungsbackakvartetten och jag vet redan nu att du skriver på del 2. Hur känns det inför kommande boksläpp? Hur går tankarna när det närmar sig utgivningsdag?

Det är SÅ nervöst!! ”Ett oväntat arv” är en hästbok för vuxna, en riktig feelgood i härlig miljö nära havet med fokus på familj- och vänskapsrelationer. Och förstås, oväntade twister, gamla familjehemligheter som uppdagas, lite kärlek och så en hel del hästar. Nu håller jag alla tummar för att berättelsen ska hitta hem till både nya och gamla läsare. Måste säga att jag har ett jättefint förlag i ryggen också, Printz Publishing, som ser till att ta hand om både mig och boken på ett sätt som gör att jag verkligen ser fram med förväntan mot boksläppet, även om det förstås alltid är pirrigt att släppa iväg sin bok.  

Om vi går över lite till Facebookgruppen Feelgoodfredag som avslutning.

  • Hur startade denna idé?

Dels saknade jag ett forum för oss som läser och skriver just inom feelgood och romancegenren att utbyta läsupplevelser och dela erfarenheter. Dels saknade jag en grupp med uppriktigt trevlig stämning. En grupp som ständigt ger energi, läs- och skrivglädje, det tycker jag att vi har lyckats med i Feelgoodfredag.  Om du inte redan är med i gruppen, klicka in dig här och gå med.

  • Vad är det som driver dig till det engagemang och den tid du lägger ner på gruppen? Som vi som medlemmar är väldigt tacksamma för. Händer alltid någonting nytt och spännande i gruppen.

Först och främst att det är så roligt! Sedan tycker jag att det är viktigt att sprida läsglädje och att främja litteratur överlag, men mer specifikt litteratur som faktiskt får människor att må bra och som förmedlar hopp.

Att jag också lärt känna så otroligt många härliga läsare, författare och folk inom bokbranschen längst med vägen är förstås en härlig bonus.

  • En sista fråga, vad är ditt nästa spännande projekt?

Mitt nästa bokprojekt är min femte bok och andra delen i Kungsbackakvartetten. Jag inleder skrivprocessen just nu och det är så roligt att utveckla både sin idé och sina karaktärer. Om man är nyfiken på hur en bok blir till så kommer man att kunna följa min skrivprocess från idé till boksläpp på bloggen www.sofiaymen.se och i Facebookgruppen Feelgoodfredag varje torsdag. Jag kommer att pratas vid med lite andra författare och mitt förlag då och då för att få lite olika perspektiv på författarskapet, det ska bli jätteroligt!

Mitt nästa stora projekt i Feelgoodfredag är vår digitala bokmässa som jag kan avslöja kommer att äga rum både den 19e och den 20e september på grund av det stora intresset från författare och förlag att finnas med. Det ska bli fantastiskt roligt och kommer också att bli en otroligt utmaning att både skapa och hålla ihop ett så stort evenemang med så många härliga hållpunkter.

Ett stort tack Sofia för att du ställde upp och svarade på mina frågor.

About Johanna

Check Also

Recension: Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts av Mhairi Mcfarlane

En bok man mår bra av, en härlig mysromantisk feelgood som lockade till skratt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *