Home / Författare / Åsa Hellberg / Författarintervju: Åsa Hellberg

Författarintervju: Åsa Hellberg

Imorgon 1 juli kommer Åsa Hellbergs senaste bok ut, Kvinnorna på Flangans och idag kom detta fina paket i brevlådan. Är i valet och kvalet, ska jag sätta tänderna i denna direkt eller vänta och fira in semestern med denna på fredag…

Men medan vi väntar på att boken ska finnas i bokhandeln så kan vi passa på att lära känna författaren lite. Tack Åsa för att du ställde upp och svarade på mina frågor. Och jag blir så nyfiken på vad det är som är så galet hemligt 😉

Berätta lite om dig själv.

Jag är från Fjällbacka, har bott i Stockholm i 35 år och har en son som är 25 år. Jag jobbar heltid som författare sedan 2014 då jag la ned min coachingverksamhet. Tidigare  jobbade jag som produktchef för stora varumärken som Estrella och Gevalia. Hade ett utåtriktat yrkesliv. (Det är först på senare år som jag har insett att jag till större delen är introvert.). Jag har fortfarande min mamma och brorsa med familj på Västkusten, och jag försöker åka hem en gång om året.

Vad gör du när du inte skriver dina härliga böcker?

Pysslar om mitt hem. Jag tycker att min omgivning är superviktig och kan fundera i dagar på en ny kudde och om den passar ihop med resten av min inredning. Sedan är jag fenomenal på latmaskeri. Jag lever tack och lov ensam och behöver inte ta några som helst hänsyn till andra människor. Jag kan diska i morgon om jag vill (det vill jag ofta).

Om du endast hade 3 ord för att beskriva dig själv, vilka ord skulle detta vara?

Fri, driven och generös.

Vilken är din favoritbok?

Sista brevet från din älskade av Jojo Moyes

Bokserien om Flanagans utspelar sig i London, varför blev det just där?

För att jag älskar England, och fråga mig inte varför. Det är något med deras personlighet som tilltalar mig. Deras knastertorra humor, taxichaufförernas ”Where do you wanna go, Love” och deras Jante som gör att de aldrig någonsin förhäver sig.  Men egentligen kunde förstås hotellet ha legat var som helst. Det är människorna som befolkar det som är intressanta, inte omgivningarna. De är bara roliga att tänka på som författare.             

Kvinnorna på Flanagans kommer snart ut, men det är inte din första bok som släpps. Vad blir denna för nummer i ordningen? Hur går dina tankar inför, under och efter boksläpp?

Det här är min fjortonde, om man räknar in de korta Sonjorna och Laholmsflickan. Jag har för mig att jag räknade ut att sista lilla Sonjan som kommer i augusti är nummer femton.

Usch, jag hatar att släppa böcker. På riktigt. Det står så oerhört mycket på spel när man är heltidsförfattare. Kommer boken att uppskattas? Kommer den att sälja? Kan jag äta mat om ett år? Eller måste jag starta den där städfirman som jag alltid har i bakfickan? Tänk om alla hatar boken som jag själv tycker så mycket om+

Nu är hela Flanagansserien hittills såld till 10 länder, och det gör livet och ångesten lite lägre :). Jag kanske klarar mig 2 år den här gången.

Jag är förstås väldigt nyfiken, planeras det någon mer utgivning framöver? Slipas det på något manus just nu?

Just nu skriver jag på tredje delen av Flanagans som kommer nästa år, när vet jag inte riktigt än, och därefter kommer jag att skriva ännu en trilogi som är galet hemlig än så länge :). Den kommer att bli en stor utmaning för mig och jag gillar ju det. Däremellan kanske jag skriver något mer, men förra årets fyra utgivningar var för mycket. I år har jag två, det känns som om det räcker.

About Johanna

Check Also

Recension: Kvinnorna på Flangans av Åsa Hellberg

Kvinnorna på Flangans är boken där hemligheter, lyx och intriger binds samman till en fantastisk berättelse med djup.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *