Home / Förlag / Bonnier Fakta / Författarintervju: Maria Dufva

Författarintervju: Maria Dufva

Maria Dufva har precis släppt boken Värsta bästa hälsan. En otroligt viktig bok som alla borde läsa.

Läs hela min recension här:

Berätta lite om dig själv:

Jag är född och uppvuxen i Borensberg, Östergötland och ägnade barndomen åt hästar och vänner. Jag landade i Stockholm vid 20-års åldern och har bott här sen dess. Idag bor jag i på en skärgårdsö i Nacka tillsammans med make, två barn och en hund. Hoppas på några höns inom kort.

Det var svårt att välja yrke tycker jag än idag: jag har därför haft otroligt många olika jobb. Jag började plugga till tolk på Uppsala universitet, sen började jag läsa psykologi på Stockholms universitet och fortsatte med kriminologi för att avsluta med medling och konflikthantering på Luleå Universitet. Jag arbetade på Stödcentrum unga brottsutsatta i 13 år: ett arbete där jag var anställd av socialtjänsten men placerad hos polisen. 

2017 kom min första bok Mitt barn på nätet, 2018 kom Värsta bästa nätet och nu kommer Värsta bästa hälsan. Om ett år kommer nästa bok i Värsta bästa-serien samtidigt som jag lever med en romantrilogi i huvudet.

Vad gör du när du inte skriver böcker?

Inte så mycket. Umgås med familj, pysslar i huset, planerar för nästa bygge, lagar mat och sköter mina sociala medier. 

Varje vecka föreläser jag för runt 1000 elever och deras viktiga vuxna, men det var pre-corona… Nu håller jag på med digitala lösningar. Att folkbilda är mitt driv och jag har verkligen hittat mitt sätt att nå ut.

Om du endast hade 3 ord för att beskriva dig själv, vilka ord skulle detta vara?

Extremt familjekär arbetshäst 😉

Jag har fått möjlighet att läsa din Bok ”Värsta bästa hälsan” som släpptes i butik den 24e juli. Du är Kriminolog i grunden, hur kommer det sig att du började skriva böcker med barnens och egentligen hela världens användning av internet och skärmar?

Jag började jobba på Stödcentrum 2003 och redan då var nätet en brottsplats för alldeles för många barn. Då var barnen äldre och det fanns inte så många arenor att hänga på: msn, lunarstorm, playahead och Bilddagboken. Vuxen var då helt värdelösa på barns liv på nätet och barn var helt oskyddade och oförberedda samtidigt som polisen generellt var lika okunniga. Jag anser att det är livsfarligt och egentligen väldigt enkelt att förbereda i ett brottsförebyggande perspektiv. Barn har rätt till ett roligt liv på nätet, sociala medier och chattar, MEN det är vårt ansvar som vuxna att förbereda barnen på vad som händer där samt hela tiden finnas med dem genom livet på nätet på samma sätt som vi finns närvarande i allt annat. Typ som om barnet håller på med en sport som kräver föräldrars närvaro.

Ett ord som ofta förekommer är Viktig vuxen, förklara lite mer hur du tänker kring denna person? 

Alla barn kan inte prata med sina föräldrar, alla barn ska heller inte prata med sina föräldrar om det är föräldrarna som utsätter dem. Då är det extremt viktigt att barnet har andra vuxna runt om sig: vuxna som både vill och KAN hjälpa. Att hjälpa är inte svårt, många barn vill bara prata och bli lyssnade till och andra behöver hjälp för att komma i kontakt med typ kurator, polis eller vården. Många vuxna förstår inte hur viktiga de är i barns liv, många vuxna får barns förtroenden utan att vara förberedda och då gäller det att visa att ”jag finns här för dig och jag lyssnar”. Viktiga vuxna kan vara vem som helst: en granntant, en fotbollstränare, kompisens vuxna kusin, en ny bonuspappa, fritidsledare – alla som har en relation till ett barn.

Finns det några tankar på att fortsätta ge ut böcker kring detta tema? 

Ja! Nästa Värsta bästa finns i handlen i augusti 2021! Sem kommer det säkert många fler 🙂

Som avslutning vill jag veta vilket ditt absolut bästa tips för att minska skärmtiden hemma i familjen: 

Att göra saker tillsammans: den här sommaren spelar vi kort, Monopol, fotboll, fyra-i-rad och tar promenader eller cyklar tillsammans. Har nog aldrig lagt så här mycket patiens då jag försöker lära mina barn en väldigt komplicerad variant av ”idioten” som min pappas faster kallade den. 

About Johanna

Check Also

Författarintervju: Åsa Hellberg

Åsa Hellberg har svarat på lite frågor om sig själv och vad hon gör när hon inte skriver sina härliga böcker. Klicka här för att läsa mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *